EDUCATIA – judecam sau contribuim

             Sarbatorim 5 octombrie ca fiind Ziua Internationala a Educatiei, prilej prin care atat copiii inscrisi la sistemul de invatamant, cat si parintii, se bucura de o zi libera. In randurile care urmeaza, noi va invitam sa trecem dincolo de aceasta zi libera, dincolo chiar de aceasta sarbatoare si sa ne intoarcem chiar la esenta ei – educatia.

            Auzim tot mai des pareri de genul “pe vremea mea scoala era diferita” sau “ce se invata acum nu se numeste scoala”. Putem oare sa contrazicem aceste afirmatii, noi traind in prezent, in ceea ce se intampla acum, nu cum a fost odata!? Posibil. Insa nu am fi corecti pana la capat.

             Putem, in schimb, sa lucram la ce inseamna educatia de azi si ce vrem sa fie educatia de maine. Putem sa privim mai mult asupra partilor frumoase pentru a ne da in continuare curaj, dorinta si speranta tocmai pentru a actiona. In egala masura, putem sa privim si catre partile mai putin frumoase si sa facem ceva cu ele. Este oare suficient doar sa comparam vremurile? Ne ajuta daca gasim un vinovat? Contribuim cu ceva daca aratam cu degetul?

            Multi dintre parinti, inca de la inceput, se simt singuri, abandonati. Avem atatea studii si carti despre parenting, insa… putem fi cu totii de acord, nu exista un manual de “asa trebuie” in materie de cresterea unui copil. Avem dubii legate de ce educatie sa ii oferim: sa il invatam sa raspunda cu bunatate la orice sau sa isi creeze bariere in fata tuturor tocmai pentru a nu fi raniti!? Sa aiba rabdare sau sa obtina ce doresc cand doresc!? Sa invete totul la scoala sau, mai bine, la cursuri specializate!? Sa studieze in tara sau, mai bine, in strainatate!? Sa ramana aici sau… acolo!?  Si multe alte intrebari care ne dau de cap, fie ca suntem sau vom fi parinti, fie ca suntem bunici, educatori, profesori.

             Avem asteptari din partea celor ce ii educa pe ai nostri copii. Le sa fie mai putin profesori si mult mai multe din altele. Dar ce facem noi? Care este aportul nostru la “maine”?

            Hai sa facem ziua de maine cum consideram ca este mai bine. Cum ne-ar placea noua sa fie, sa primim si sa oferim. Hai sa nu punem greutate pe umerii copiilor nostri cu lucruri pe care noi nu le-am facut. Acum, cand avem atat de multe solutii, cand accesul la informatie este peste tot si la orice ora – contributia noastra ar trebui sa fie, de fapt, alta.

            Hai sa-i intrebam pe ai nostri copii cum a fost la scoala, sa invatam alaturi de ei facand temele impreuna, petrecand mai mult timp alaturi de ei. Sa ne reamintim ce insemna pentru noi intoarcerea acasa de la serviciu a unui parinte. Ce sete de joaca aveam cand venea tata acasa. Ce placere aveam sa lucrez la insectar cu mama. Merita copiii nostri sa li se ia acea sete, acea placere, doar pentru ca noi avem alte prioritati, majoritatea puse sub egida asa-numitului “stres” – inamicul prezentului?!

            Hai sa ne reamintim cina alaturi de familie, cum ne petreceam duminicile, cum erau sarbatorile, ce insemna respectful. Mai sunt toate acestea? Daca da, felicitari! Daca nu, ce facem sa le avem iarasi? Le mai vrem oare sau consideram sa sunt “demodate”?

            Azi, prin ceea ce facem, contribuim la maine. La fel cum maine va fi importanta pentru poimaine.

            Petrece-ti timpul alaturi de copilul tau! Pentru el e mai important decat orice. Decat ultimul telefon aparut, ultimul laptop, ultima pereche de pantofi sport etc. Timpul nu il cumparam, poate fi in schimb, valorificat sau pierdut. Tu ce alegi?

            “Si sa nu uitam ca in orice moment avem ceva de invatat. Niciodata nu vom sti totul. Mereu va aparea cate ceva nou. Eu, Irina, mi-am propus sa invat limba germana, sa cant la pian, sa fiu mai organizata, si sa ma ocup mai bine de partea nevazuta a business-ului la care lucrez – centrul meu.”

            Noi, echipa Zenessity, ne-am propus sa fim mai activi in online, sa participam in continuare la cursuri de supraspecializare, la conferinte, la targuri si expozitii. Iar toate informatiile pe care le absorbim sa nu le pastram pentru noi, ci le impartasim tuturor celor care ne trec pragul. Fizic, dar si virtual. Tuturor celor ce sunt interesati, ce vor sa cunoasca, sa incerce, sa creada, sa se dezvolte.

            Impreuna pentru un viitor asa cum ni-l dorim!